12 maja 2012

Makaron w zielonym sosie



A więc na zielono, zgodnie z zapowiedzią. Z miłości do szparagów. Proste, całkiem zdrowe spaghetti z jednym nietypowym (choć jednak ostatnio coraz częściej się pojawiającym) składnikiem. Też zielonym.

Spaghetti w zielonym sosie:

Składniki:
(2 porcje)

2 porcje makaronu
pęczek liści rzodkiewki
2 dymki, razem ze szczypiorkiem
kawałek cukinii (wedle uznania)
4 szparagi
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu lub śmietany
oregano, bazylia
starty ser do smaku*

* użyłabym fety, gdybym miała, tak to tylko gouda





W garnku/patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Dodaję pokrojone w kawałki szparagi i dymkę (samą białą część), posiekaną w plasterki. Czekam aż szparagi delikatnie zmiękną a następnie dorzucam startą na tarce o dużych oczkach cukinię. Mieszam. Po około 5 minutach dorzucam liście rzodkiewki (dokładnie opłukane), szczypiorek i czosnek, przeciśnięty przez praskę. Doprawiam oregano i bazylią, zostawiam na małym ogniu.
Makaron gotuję w osolonej wodzie tak, by był al dente. 
Do warzyw dodaję jogurt, mieszam i trzymam razem jeszcze minutę. 
Podaję razem z niewielką ilością sera.

Smacznego!






2 komentarze: