Spaghetti w zielonym sosie:
Składniki:
(2 porcje)
2 porcje makaronu
pęczek liści rzodkiewki
2 dymki, razem ze szczypiorkiem
kawałek cukinii (wedle uznania)
4 szparagi
1 ząbek czosnku
2 łyżki jogurtu lub śmietany
oregano, bazylia
starty ser do smaku*
* użyłabym fety, gdybym miała, tak to tylko gouda
W garnku/patelni rozgrzewam odrobinę oliwy. Dodaję pokrojone w kawałki szparagi i dymkę (samą białą część), posiekaną w plasterki. Czekam aż szparagi delikatnie zmiękną a następnie dorzucam startą na tarce o dużych oczkach cukinię. Mieszam. Po około 5 minutach dorzucam liście rzodkiewki (dokładnie opłukane), szczypiorek i czosnek, przeciśnięty przez praskę. Doprawiam oregano i bazylią, zostawiam na małym ogniu.
Makaron gotuję w osolonej wodzie tak, by był al dente.
Do warzyw dodaję jogurt, mieszam i trzymam razem jeszcze minutę.
Podaję razem z niewielką ilością sera.
Smacznego!
Mmm, zielone warzywa:) Smakowita propozycja!
OdpowiedzUsuńFajowe!
OdpowiedzUsuń