18 lipca 2012

Sałatyka z ciecierzycą i kuminem

Jakoś tak wygląda na to, że ciecierzyca to mój ulubiony strączkowiec. Dziś znowu w roli głównej, z miłymi dodatkami. Aromaty arabskie, zapamiętane z wyprawy do Syrii. Próbowałam odtworzyć smak tamtejszej sałatki zwanej "fattoush" a może też i innych rzeczy, które jakoś tak zlały mi się w jedno ogólne wspomnienie arabskiego jedzenia. Tuż przed powrotem do Polski kupiłam wtedy kilka mieszanek przypraw, trochę na oko, trochę na węch. Arabskie nazwy niewiele mówiły, a sprzedawcy głównie skupiali się na tłumaczeniu, że jest "very cheap" i że "special for me". W jednej z nich się zakochałam na zabój i używałam od wielkiego święta (nie chciałam zużyć za szybko), dopiero później zorientowałam się, że to co nadaje ten wspaniały smak i zapach to kumin. Teraz używam więc kuminu, choć to nadal nie to samo. Do Syrii niestety na razie trudno byłoby się wybrać i strach trochę, a szkoda..

     Zdjęcie jedno i marnej jakości, braki oświetleniowe.

W każdym razie: Sałatka z ciecierzycą i kuminem:

Składniki:
100 g suchej ciecierzycy
2 pomidory
spory kawałek ogórka
1/4 cebuli
kilka kostek fety (wedle uznania)

Sosik:
niedużo oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
łyżeczka kuminu
łyżeczka suszonej mięty

Ciecierzycę moczę na noc a następnego dnia gotuję przez około 2-3 godziny. Odcedzam. Pomidory kroję w kostkę, ogórka w plasterki, cebulę w piórka. Mieszam warzywa razem z ciecierzycą, dodaję fetę.
Składniki sosu mieszam dokładnie razem, a potem dodaję do sałatki. Mieszam i jem.

Sałatka jest świetna. Sycąca i białkowa, świeża i lekka jednocześnie. Kumin i mięta rewelacyjnie współgrają i nadają całości smak Bliskiego Wschodu. Szczerze polecam.

3 komentarze:

  1. Jak ja uwielbiam te wszystkie makarony z warzywami. Zdrowe i przepyszne.
    Btw. - masz świetną miseczkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Też uwielbiam ciecierzycę. Sałatka pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Cześć!
    Zapraszam zapraszam do udziału w organizowanej przeze mnie na vegespot.pl akcji kulinarnej "Kiełkuj kiełka!".
    Gromadzimy tam wegańskie przepisy na surówki, sałatki, koktajle, przystawki, obiady i śniadania oraz inne pomysły z wykorzystaniem kiełków. Udokumentowane zdjęciami wskazówki dotyczące hodowli, również są mile widziane.
    Kiełkuj kiełka i baw się dobrze!

    http://vegespot.pl/akcje/15/kielkuj-kielka/

    OdpowiedzUsuń