15 lipca 2012

Roladki z bakłażana



Wracaliśmy z małego wypadu poza miasto. Godzina 17, od śniadania brzuchy puste, szybka kalkulacja tego, co mamy w lodówce. Bakłażan, pomidory, mozarella. Przebłysk inwencji, szczypta idei i o to jest, decyzja podjęta - bakłażanowe zawijańce. Przepis własny, wymyślony na małym, zapyziałym dworcu kolejowym podczas półgodzinnego czekania na pociąg.


Bakłażanowe roladki:

Składniki:
(2 porcje)

1 bakłażan
1 pomidor pokrojony w plasterki (do roladek)
2 pomidory pokrojne w kostkę
mozarella
listki bazylii
1/4 cebuli pokrojonej w kostkę
oregano
pieprz, sól

Bakłażan kroję wzdłuż w cienkie plastry (okokło 1/2 cm grubości). Smażę partiami na patelni, posypując oregano i odrobiną soli. Usmażone plastry przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym (by odsączyć niepotrzebny tłuszcz). Na szerszą stronę każdego plastra kładę kawałek mozarelli, kawałek pomidora i bazylię (ilość listków dowolna). Zwijam roladki, kierując się od szerszego końca do węższego.
Na odrobinie oliwy szklę cebulę, dodaję pomidory i oregano. Podduszam kilka minut i delikatnie wkładam na patelnię roladki. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu tak, by pomidory zabulgotały a bakłażany były ciepłe.
Podaję natychmiast, w mojej wersji razem z kaszą jęczmienną.
Re we la cja.


5 komentarzy:

  1. ja uwielbiam takie roladki z baklazana, a. najlepiej to grillowane i z feta w srodku <3
    wygladaja swietnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne połączenie ! Pychotka. Zapraszam do mnie :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne i uroczo zaaranżowane danie. Czekam na następne przepisy i kontynuację działlności

    OdpowiedzUsuń